www.flickr.com

vrijdag 21 oktober 2011

Mijn Moussaka

Ofte, een culinair intermezzo...

Op vraag van Joëlle breid ik dit intermezzo met plezier uit.  Laten we er een culinaire wandeling van maken.  Weliswaar een korte, want veel hoeft er eigenlijk niet gezegd te worden hierover.

Wat heb je nodig?
- aardappelen (6-8 stuks, afhankelijk van de schotel én de grootte van je patatjes)
- 1 aubergine
- 1 courgette
- lamsgehakt (of gemengd kalfs-varkensgehakt)
- tomatenblokjes in blik
- geraspte mozarella
- béchamelsaus (room/melk, boter en bloem)
- peper, zout en look
- olijfolie (om in te bakken)

optioneelik breng mijn tomatensauzen altijd wat meer op smaak door er van die kleine potjes saus van Sacla bij te roeren;  bijvoorbeeld "Pomodori secchi & aglio".  Of, zoals ik bij mijn Mexicaanse spaghetti deed, de "Pesto Melanzane".   Je vindt ze zowel bij Carrefour als de Delhaize.


Zo maak je het klaar!

Je kan ofwel alle groenten rauw snijden en in de schotel schikken; dan moet je moussaka toch zeker een 40tal minuutjes in de oven.  Ofwel bak je de groentjes al wat aan en kook je de aardappelen op voorhand;  in dat geval hoef je de moussaka maar een 15tal minuutjes in de oven te zetten.   Ik moet toegeven dat ik maar weinig op mijn ovenklok of horloge kijk, ik kijk vooral naar mijn gerecht: is de kaas bovenop mooi gebruind en pruttelt het onder in de schotel?  Dan is hij zo goed als klaar!

Het gehakt bak je best ook op voorhand, maar niet te krokant anders wordt het te droog.  Het hangt er ook hier weer af hoe lang het gerecht in de oven zal staan...

Hoe je béchamelsaus maakt, hoef ik je waarschijnlijk ook niet meer uit te leggen.  Een goeie tip: je kan nooit teveel béchamelsaus maken!  De bovenste laag mag immers behoorlijk rijkelijk over het geheel druipen (niet zoals op mijn foto dus ;-))
Ik ga wel verklappen dat ik er ongeveer 1/3de van de geraspte mozarella bij doe.
Ik werk namelijk erg graag met mozarella als kaas in moussaka of lasagna, het is zo zacht en romig!

Als je de groentjes (al dan niet rauw) gesneden hebt, het gehakt gebakken en de béchamelsaus hebt gemaakt, dan rest er je niets anders meer dan laagjes te leggen.  Een mogelijke volgorde zie je bovenaan bij de fotoreeks.

In de oven tot het belletje rinkelt en eten maar!

Pin It

5 opmerkingen:

  1. Maar zeg, wat lief! Dat ga ik tijdens de herfstvakantie eens maken. Ik ben een ramp in de keuken, moet je weten! Maar met deze handleiding gaat het me zeker lukken. Ik laat het je weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jum. Ben al lang van plan moussaka te maken. Met dit recept moet het zeker lukken!

    BeantwoordenVerwijderen