www.flickr.com

zondag 27 maart 2011

Start to... run, eat and feel good!

Sinds iemand me onlangs feliciteerde met m'n zwangerschap (welke zwangerschap?!), besloot ik dat het hoog tijd werd om ten strijde te trekken tegen de winterkilo's.
Ik neem me al zo lang voor om opnieuw te sporten, de eerste prikkels kwamen een tijdje geleden uit de richting van Kir toen ze liet weten dat ze gestart was met runnen.  Maar helaas heb ik altijd wel een excuus.  Of het is te koud, of ik ben ziek of het is veel te laat én ik ben toch al zo moe... Ik zat duidelijk in de contemplatie-fase, ofte de fase waarin ik besefte dat er een probleem was, maar mezelf nog niet kon motiveren om er iets aan te doen.   Dus vond ik dat het op z'n minst tijd werd om de preparatiefase in te luiden. 


Zo begint m'n zoektocht op het wereldwijde web.  Het is een strak plan, met het oog op een strak lichaam: ik sprokkel alle nodige info bij elkaar op één pagina, zodat ik en vele anderen slechts 1 muisklik verwijderd zouden zijn van... ACTIE!


Laten we beginnen bij het begin.

Sporten is gezond, maar niet zonder gevaren.  Daarom is het enorm belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen.  Je begint uiteraard met het aanschaffen van een degelijke loopuitrusting: een trendy outfit en vooral goed schoeisel!  Let er op dat je je niet te dik induffelt, ook niet wanneer het buiten nog fris lijkt.  Een te hoge lichaamstemperatuur vermindert immers de uithouding!

Dan komt het er op aan om een aangepast loopparcours te kiezen.  Niet elke ondergrond is geschikt om op te lopen.  Probeer zeker straten en voetpaden te vermijden, aangezien deze bodem niet schokdempend is én soms schuin aflopend zodat je de knieën ongelijkmatig belast.  Er zijn tal van looppaden in Vlaanderen. Speciaal voor joggers werden er op verschillende plaatsen ook Finse pistes aangelegd, een lijst van deze pistes in jouw omgeving vind je hier.  Weer een excuus minder!


Nu kan je beginnen met lopen, mits het juiste trainingsschema uiteraard!
Bij eender welk type training blijven zowel opwarming als stretching van cruciaal belang.  Het lijkt misschien onnozel, maar het voorkomt blessures.
Heb je de dag na het sporten toch wat pijnlijke kuiten of billen, dan is dat niet meteen alarmerend.  Banale spierpijn komt vaak voor in het begin.  Wanneer de pijnklachten langer dan 2 dagen duren en niet zijn afgenomen in intensiteit, dan moet je toch eens nadenken of je je aan alle loopregels hebt gehouden en las je best even wat rust in.

Evy Gruyaert leerde "Start-to-Run" kennen bij het brede onsportieve publiek, sindsdien krioelt het op internet van de schema's en helaas ook inactieve links naar haar populaire podcast.  Ik kon 'm gelukkig nog bemachtigen, de eerste vijf lessen kan je hier alvast downloaden.  Ben je niet zo'n fan van Evy, dan zijn er nog andere websites waar je (tegen betaling) andere mp3'tjes kan downloaden.  Op een opzwepend deuntje lukt het joggen je alleszins een pak beter dan wanneer je het schema met bic op je hand hebt gekribbeld en met de andere krampachtig een chronometer vasthoudt!

Probeer je wel strikt aan het schema te houden.  Deze schema's zijn ontwikkeld voor iedereen, jong en oud, dik en dun.  Dit wil echter niet zeggen dat als je toch een goeie basisconditie hebt, je zomaar elke dag kan beginnen lopen.  Het is uiterst belangrijk voor de recuperatie van je spieren en het opbouwen van conditie om minstens één keer per week twee opeenvolgende rustdagen in te lassen! 

Tijdens het lopen let je er tenslotte ook nog op dat je een aangepast tempo aanhoudt.  Er zijn twee manieren om uit te vissen wat jouw ideale tempo is.  De eenvoudige manier is de praattest, je moet kunnen joggen én praten tegelijkertijd.  Lukt dit niet, dan schakel je een vitesse lager.   Een andere techniek is het bepalen van je hartslagzone, maar daar zou ik m'n energie nu niet aan verspillen.  (In een bijscholing over sporttrainingen kreeg ik een eenvoudig overzichtje van de ideale hartfrequenties, maar daarvoor moet ik mijn archieven nog eens uitpluizen!)


Bewegen is al half gewonnen, maar er is méér nodig: een gezonde voeding!  En geloof het of niet, maar er bestaat ook een 'Start to Eat'.  Het zijn speciale weekschema's die afgestemd zijn op je looptrainingen.  Op de website vind je menu's en boodschappenlijstjes.  Hoera!




Ziezo!
Ik heb mezelf (en hopelijk jou ook) geïnformeerd, gemotiveerd én geprepareerd.  Nu is het enkel nog wachten op dat kleine duwtje om in gang te schieten.

Misschien trek ik morgen wel mijn stoute sportschoenen aan...

Misschien.Pin It

5 opmerkingen:

  1. ziet er perfect opzoekwerk uit... Start to Run zou ik ook terug moeten opstarten... Het voelde vorig jaar zo goed toen ik er mee begon, maar plots gestopt... eigenlijk zonder echt een reden te hebben.

    (Kleine tip...: misschien eventjes je tekst in een ander kleurtje zetten, want het lezen gaat niet echt.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tekst staat nochtans in't donkerblauw :( Ik heb ook al gemerkt dat opt werk er niks te zien is, nochtans thuis werkt alles perfect... ik snap er niks van!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan het nog steeds niet lezen... Om het te lezen kopieer ik het nu en zet het in word :) Dan zie ik het wel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kijk zeker eens op http://www.start-to-run.be voor meer informatie over beginnen met lopen! Je kan er ook je ervaringen delen (helpt je gemotiveerd te blijven!)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. IK heb dit indertijd gevolgd en wil dit nu opnieuw doen, maar vind de schema's en recepten niet meer online (website is offline). Heb jij die nog ergens staan ?

    BeantwoordenVerwijderen