www.flickr.com

donderdag 10 januari 2013

Poezelig warmtekussen

Ik stootte onlangs op een oude belofte van mij, ik had la mama blijkbaar ooit een nieuw kersenpitkussentje beloofd.  En belofte maakt nu eenmaal schuld, ook al had ze zich ondertussen zelf zo'n simpel, rechthoekig exemplaar aangeschaft. 
Ik zag hier en daar warmtekussentjes in de vorm van een kat, en dat leek me wel wat.  Alleen vond ik ze net dat tikkeltje te duur en maakte ze dus gewoon zelf.   Ik tekende het patroon iets ronder dan de winkelmodellen, zodat het beestje braaf  om de nek blijft liggen.


Het moest bovendien een knuffelzacht kussentje worden, maar dat idee botste met de '100% katoen-regel'.  Gelukkig lieten Mama Saartje en Lila me weten dat zij al uitgebreid experimenteerden met nicky velours in de microgolf; en als ook de grote meneer van Stoffen Pauli zegt dat het kan, dan moet het wel waar zijn.  Synthetische fleece vatte daarentegen vuur, misschien toch iets té warm naar mijn goesting... 

Voor de vulling deze keer geen kersenpitten.  Of nee, nooit meer kersenpitten!  Ik ontdekte namelijk lijnzaad, een gouden tip die ik in de spreekwoordelijke wandelgangen van het Leuvens Stiksel oppikte. Zo heerlijk mals en zacht, ik wil niets anders meer.  Al zouden rogge en koolzaad ook het proberen waard zijn.

Zin om er ook eentje te maken, dan volgt hier in't kort hoe je zo'n heerlijk warm kattenkussen rond je nek tovert.


1. Download en print het patroon (deel 1 en deel 2).  Let hierbij op dat de automatische printeraanpassingen uitgeschakeld zijn. 

2. Teken het patroon over op de stof.  Doe dit 1x op katoen en daarna 1x op nicky velours waarbij je het patroon spiegelt (de kop ligt dan aan de andere kant) .

3. Teken rondom nog 1cm naadwaarde. Beide voorpoten mag je daarbij als 1 geheel beschouwen, idem voor de achterpoten (de kleine inhammen ertussen sla je dus over). 

4. Knip het patroon met naadwaarde uit. Je knipt hierbij de pootjes dus nog niet afzonderlijk uit.

5. Speld de 2 delen  vast, de goede kanten naar elkaar toe.

6. Stik vast met een kleine steek en laat een keergaatje van een 2-3tal cm.  Stik de uiteinden goed vast zodat ze niet loskomen bij het keren.

7. Knip de rondingen in ter hoogte van de poten, staart en kop.  Knip ook de hoeken van de oortjes bij zodat ze mooi puntig zijn bij het keren.

8. Keer het poesje binnenste buiten.

9. Vul met zaad, graan of pitjes door het keergat met behulp van een trechtertje.

10. Naai tenslotte het keergat toe met een onzichtbare steek en het beestje is klaar om gedurende een 3-tal minuten in de microgolf te verdwijnen.

Genieten maar!


Retro katoen, Stoffenhuis Anja
Zwarte nicky velours, Stoffen Pauli
Lijnzaad, bakafdeling AVEVE of Delhaize

Pin It

22 opmerkingen:

 1. geweldig leuk, direct downloaden se en asap maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schattig, die kersepitversie! Ik heb vorig jaar zo'n poezensjaal gemaakt voor mijn nichtje: instant succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee en zoo mooi gemaakt! super, bedankt voor het patroontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ik de enige of kunnen jullie het patroon ook niet docnloaden? Ik krijg hier steeds een foutmelding...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb het uitgelogd geprobeerd en het vriendje ook, en hier toch geen problemen... Het is ook zo ingesteld dat iedereen met de link het mag downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik kreeg er eentje voor mn verjaardag van een online winkel en ik vind het zo zalig dat ik er zelf nog eentje bij wil maken! heel erg bedankt voor het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi! Dat ga ik zeker eens proberen. Hoeveel lijnzaad heb je dan nodig? Ik keek er al eens naar maar vond het alleen in kleine zakjes met een grote prijs:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hèhè, lijnzaad shoppen, het is een ervaring op zich! Lokale Delhaize: uitverkocht! Geen nood, even naar de lokale Aveve. Uitverkocht! Aveve een dorp (lees: boerengat) verderop: gesloten op zaterdagnamiddag. Dan maar naar de Aveve 10 km verderop. Eerst even gebeld! Lijnzaad? sprak de man, Ja hoor, in zakken van 5 of 15 kilo! Voor de paarden! Gevraagd of er ook nog op voorraad was in de bakafdeling en ik had geluk! Aaan de kassa zei hij dat hij ook lijnzaad voor vogeltjes had. We hebben het bekeken en het ziet er identiek uitwals dat ik de mooie kleine potjes. Alleen... Een pak goedkoper! Dus bij deze - Hebben jullie daar ervaring mee? Is het net hetzelfde of is er een reden waarom de bak-variant toch beter is voor dit soort projecten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee, als het er identiek hetzelfde uitziet, zou ik het wel durven proberen! Op't werk zei iemand mij dat zij een kussentje had waar als instructie bijstond dat je een tas water mee in de microgolf moest plaatsen om te voorkomen dat de zaadjes te hard uitdrogen... Misschien kan je dat dan veiligheidshalve wel doen?
   Laat maar weten hoe het is meegevallen, kan interessant zijn want het lijnzaad in de AVEVE hier is ook altijd uitverkocht in de bakafdeling, en die van de Delhaize sinds kort ook ;-)

   Verwijderen
 9. Hallo,
  Ik had net fleecestof gekocht om mezelf een warm kussentje te maken. Gaat dat echt niet?
  voorts was ik aan het kijken waar je vulling kon kopen, maar dus in de aveve en/of delhaize :)
  tks voor patroon, nu nog stof vinden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goed idee!!! :) DankU! Ik heb even verder gekeken op je blog, je hebt er een fan bij! Wat maak je een leuke dingen! Groetjes Jolanda (www.frisenvrolijk.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. leuk idee. dank u wel. Hier ga ik er zeker een paar van maken (oa om uit te delen)

  http://lamour-et-lavie-de-rose.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goh, ik tekende gisteren net zelf een patroontje! Misschien gebruik ik toch het jouwe maar, het is precies een stuk kleiner en bovendien al uitgetest door jou! Wat me niet duidelijk is: wat doe je dan met die pootjes als je er eerst gewoon omheen tekent?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kun je ook alleen katoen of Nicky velours gebruiken? En gaat het niet enige tijd schimmelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik gebruik altijd tarwekorrels hiervoor. Is een pak goedkoper en ruikt naar vers gebakken brood als je het warmtekussen gebruikt.
  Heb ze ook al in fleece gemaakt, maar deze voelen soms wat klammig aan.

  BeantwoordenVerwijderen