www.flickr.com

donderdag 10 februari 2011

Opa loop toch niet zo snel!

Een paar weken geleden kwam mijn opa ten val en brak hij zijn enkel.  Sindsdien is de kwieke 80'er veranderd in een oude knar die met een looprekje rondtsjokt, met aan de ene voet een gips en aan de andere een urinezak.  Aan het looprekje hangt hij een plastieken zakje van de supermarkt, om al het nodige dicht bij hem te hebben: een beetje drank, zijn pilletjes, zakdoekjes, ...   Hij had er eerst een mandje aan willen hangen, maar daarmee kon het wandeltuig hem niet mee vergezellen tot in het kleinste kamertje.  En dus zwengelde er een plastieken zakje aan...
Zodra ik het ganse scenario aanschouwde, begon mijn creatieve naaibrein te ratelen.  Ik zou een zakje maken!  "Goed", zei mijn nonkel, "en ziet dat er 2 fleskes drank en een tv-kaske in passen!"
En dus ging ik aan de slag... 
Het ontwerp en de berekeningen

- het looprekje is ong 44cm breed => breedte stof 46cm
- het mocht niet te laag komen, ong 25cm => 27cm

- flesje drank en tv-kaske zijn ong 21cm hoog => 23cm
- fleske drank heeft een omtrek van ong 18cm => 18cm/flesje
- tv-kaske (6x3cm diep,ruim genomen) => 6 + 3+ 3 + 2(zoom) = 14cm

 - 44 - 8 (flesje1)- 8(flesje2) - 8(tvkaske) = 20cm voor plat extra rommelzakje
- 18 + 18 + 14 + 20 + 2cm zoom = 72cm


Benodigdheden


- 2x buitenstof: 27 x 46cm
- 1x vlieseline versteviging 27x46
- buitenstof voor zakjes vooraan: 23cm x 72cm
- voering voor zakjes vooraan: 23 x 72cm
- buitenstof voor zak achteraan: 23 x 46cm
- voering voor zak achteraan: 23 x 46cm
(ofwel neem je de buitenstof dubbel 46x46, zoals ik)
- biaislint (75cm)
- lintjes om vast te knopen
- velcro en breder lint (optioneel)


Werkwijze


Als voorbereiding strijk je eerst op de slechte kant van de achterzijde de vlieseline.  Leg dit nu nog even terug opzij.

(Ik gebruikte van die hele stevige, wel minder leuk om op het einde te keren)Op de goede kant van de voorzijde markeerde ik de afstanden van de zakjes en de zomen: 1cm - 8cm - 8cm - 20 cm- 8cm - 1cm.

Ik deed nu hetzelfde voor de omtrekken van de zakjes op de goede kant van de voering van de zakjes: 1cm - 18cm -18cm - 20cm - 14cm - 1cm.Nadien stikte ik de voering van de zakjes tegen de buitenstof met de slechte kanten tegen elkaar over deze getekende lijntjes.   Als alles vastzit kan je op de bovenrandje biaislint aanbrengen.Nu leg je de strook stof voor de zakjes met de voering op de goede zijde van de voorkant en speld je de gestikte lijnen vast op de getekende krijtlijntjes.
Dan stik je beide onderdelen aan elkaar vast terwijl je gewoon de stiklijnen uit de voorlaatste stap volgt.


Je zou nu min of meer zoiets moeten hebben!
Om de onderrand plat te krijgen en een bodem te creëren voor je zakjes, maak je plooien in de zijkanten, zo dat de zijkanten mooi samenvallen met de naden die je net gestikt hebt.
Ik stikte dit alvast op z'n plaats over de hele lengte op 1cm van de onderrand.


Speld de dubbelgevouwen stof van de achterzak nu op de goede kant van de achterzijde.  (Als je een zak met voering wou dan stik je gewoon de twee stoffen tegen elkaar met een biais boven op)

Leg nu de achterzijde met zak én de voorzijde met de kleine zakjes met de goede kanten op elkaar en pin vast.

 Voor je alles vaststikt, moet je eerst nog je lintjes er tussen plaatsen.
Ik plaatste 1 breder lint met velcro exact in het midden van de bovenrand (ik wou er 2 maar sukkelde te hard met het velcro stikken).    Ik plaatste nog 2 lintjes aan de bovenkant, en 2 aan de zijkanten, ong 10cm onder de bovenrand.

Stik nu vast op 1cm van de rand.
Aan de onderrand stikte ik een goeie 5cm langs weerszijden vast, de rest liet ik open om te keren.  Als je soepelere vlieseline gebruikt, kan je het keergat wel kleiner laten.

Knip nadien de hoekjes af.


Keer de zak met de goede kant naar buiten.  Plooi de onderranden naar binnen toe en speld vast.


Naai tenslotte met een blinde steek vast.
Voila, je looprekzakje is klaar. En nu maar hopen dat het nog even duurt voor je 'm nodig hebt :-)
ps.  Ik ondertussen ondervonden dat het groter lint met velcro zijn doel niet gemist heeft, want als je het moet ophangen is het gemakkelijk dat hij al wat vasthangt wanneer je de kleine lintjes moet beginnen knopen!


"Het is schoon, echt waar!" zei de opa nog...Pin It

5 opmerkingen:

 1. Wauw echt tof... Gelukkig wel niet nodig hier... Maar ik weet waar naartoe als mijn grootvader (88) er eentje zal nodig hebben. :) Hopelijk blijft die nog altijd rondslenteren zoals hij het nu doet. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, lijkt me heel handig. toffe handleiding ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat lief van jou! Hier 1 moeke die een rekje heeft maar weigert te gebruiken ;-) Maar moest ze toch beslissen van toe te geven, dan krijgt ze eentje van mij! Mijn kwieke bompa van 87 die springt nog los over dat rekje, zonder zeveren. Hopelijk kan hij binnenkort het rekje weer aan de kant zetten en je zakje ergens binnen handbereik ophangen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ontzettend lief van je... en handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. eigenlijk zou ne mens dat moeten maken lang voor je het nodig hebt, alleen moet je dan nog wel weten waar ergens het zit weggeborgen... dat belooft, ik vind nooit iets terug ...;-)

  BeantwoordenVerwijderen