www.flickr.com

maandag 12 januari 2015

Witte chocoladetaart met mascarpone, Jules Destrooperwafeltjes en coulis van exotische vruchten.

Voor vake.

Ik wou 'm eerst nog een keer testen, wat op punt stellen, perfectioneren... want zo ben ik, dat weet je.  Maar jij hebt er vorige week zo van genoten, en dat zelfs na 3 porties stoofvlees met frietjes.  Jij zei dat het 'goei taart' was... 

Had ik geweten dat je er vandaag - zo plots - niet meer zou zijn, dan had ik je de ganse overschot gegund.  Van harte!
Want wat doen cholesterol en suiker er dan nog toe... 




Inspiratie haalde ik bij die lekkere taart van Riet en de bodem van Tarte Helene.


BENODIGDHEDEN
- 350g mascarpone
- 350g witte chocolade
- 350g room
- 2 eierdooiers
- 2 blaadjes gelatine
- 250g coulis van exotische vruchten (bv Ponthier, bij Delhaize)
- 1 pak boterwafeltjes (175g) van Jules Destrooper (of de goedkopere Aldi-variant)
- 100g boter
- springvorm van 21cm
- bakpapier


WERKWIJZE

Maak de koekjes-laag
Verkruimel de boterwafeltjes.  Ik zorg dat er zowel fijne kruimels als wat grotere stukken inzitten.  Meng goed met de gesmolten boter zodat alle koekjes bedekt zijn.
Verspreid het koekjesmengsel op de bodem van je springvorm (die bedekt is met bakpapier) en druk wat aan.  Laat minstens een half uur opstijven in de koelkast.

Maak de chocolade-laag
Week 1 blaadje gelatine in koud water. 
Smelt de witte chocolade op een laag vuurtje (au bain marie is mijn ding niet). 
Mix ondertussen de mascarpone met de 2 eigelen.  Klop in een aparte kom de room stijf. 
Wanneer de chocolade gesmolten is, voeg je de uitgeknepen gelatine toe en roer even goed door tot de gelatine is opgelost. 
Giet het chocolademengsel nu - al mixend - bij de mascarpone. 
Schep er tenslotte nog de room onder. 
Stort alles bovenop de koekjeslaag en laat enkele uren opstijven. 

Maak de coulis-laag
Week het andere gelatine blaadje in koud water. 
Verwarm de coulis tot het begint te pruttelen en voeg dan de uitgeknepen gelatine toe. 
Laat de coulis een beetje afkoelen en giet dan voorzichtig over de taart. 
Laat dit alles nog een nachtje in de koelkast staan, vooraleer je de taart voorzichtig losmaakt van de taartvorm. 







Je hebt vorige week zo zichtbaar genoten, van alles.  En wij van jou.
Het is gegaan zoals je die dag nog luidop droomde: je bent simpelweg niet meer wakker geworden vandaag.

Slaapwel vake.



Pin It

8 opmerkingen:

  1. Jouw vake zag er een echte levensgenieter uit... Heel veel sterkte, meid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen ik de titel las, dacht ik, mmmmm.... zo' lekkere taart....
    Sterkte bij het overlijden van je vake!
    Ik ga de taart toch eens maken ;-) Ter nagedachtenis van je grootvader
    groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel sterkte! Koester die mooie herinneringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Veel sterkte, maar wat goed dat hij nog van zo'n heerlijke taart heeft kunnen genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sterkte met het verlies van je vake.

    En telkens je deze taart bakt en eet, denk dan maar aan de vele leuke momenten die jullie samen hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Veel sterkte bij dit verlies! Probeer alle mooie herinneringen een warm plaatsje in je hart te geven. Lieve groet, V.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Innige deelneming bij het verlies van je vake.

    BeantwoordenVerwijderen