www.flickr.com

woensdag 26 december 2012

Tricky tricotIk heb de slechte gewoonte om dingen waar ik niet goed in ben uit de weg te gaan, of toch op z'n minst zo lang mogelijk uit te stellen, en toevallig staat tricot toch wel in die te vermijden top 3.  Ik laat dan ook regelmatig met pijn in het hart prachtige (en helaas ook dure) tricot in de webwinkelrekken hangen; het risico dat mijn overlock en ik het verprutsen, is gewoon te groot. 
Nu viel mijn oog laatst  op een schattig én betaalbaar sterrentricot.  Tijd om nog eens te oefenen, een nieuwe telg in de familie kondigde zich immers al aan. 


Vol goede moed - al doende leert men - begon ik aan een rompertje waarvan ik het patroon en de tutorial op internet vond.  Handig naar het schijnt om aan en uit te doen met die knoopjes, vooral bij spartelende spruiten.  Het liep allemaal van een leien dakje totdat ik het afgewerkte pakje wou open doen: de tricot rekte gevaarlijk hard mee terwijl de kamsnaps hardnekkig toe bleven.  Langs links, langs rechts, ondersteboven... ik probeerde het op allerlei manieren, maar kon niet anders dan concluderen dat het ding wel erg onpraktisch was. 

Ik riep de hulp in van Het Leuvens Stiksel en ontdekte zo waar het probleem zat: versteviging, of althans een gebrek er aan!  Om de stof ter hoogte van de kamsnaps te verstevigen zijn blijkbaar verschillende manieren: 

 1. strijk naadband op de stofranden voor je de biais aanbrengt
 2. stik keperband tegen de rand aan de binnenkant
 3. knip een klein rondje in flockfolie/vlieseline en strijk dat op de plaats waar de kamsnap komt
Let daarbij ook op dat de drukknopen niet te dicht tegen (of over) de rand staan, maar goed in het midden van de biais.

In een sneltempo maakte ik een tweede versie, deze keer mét naadband.  Het resultaat was een wereld van verschil, met 1 ruk kreeg ik de knopen open.  Ik merkte trouwens dat oefening wel degelijk kunst had gebaard, want ook qua afwerking was dit exemplaar stukken beter.
En oef, net op tijd want daar was de flinke uk al!


Bonnie sterrentricot, Stoffen Pauli
Effen tricot, Stoffen Pauli
Kamsnaps, Kleurenmix.nl
Patroon romper, Ottobre 1/2012
Patroon mutsje, Zaaberry
Kaartje, Hema
Pin It

11 opmerkingen:

 1. Chapeau, daar heb ik me nog niet aan gewaagd! Het mutsje is superschattige.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd beetje auw als iets wat er op zicht prima uit ziet dat niet is in de praktijk, maar hoera voor de doorzetterij en het resultaat is vrolijk prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Wat een moed om zo direct opnieuw te beginnen. De boel zou bij mij al in een hoekje gevlogen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi, ondanks de hindernissen onderweg! Prachtige tricot met die sterretjes ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zooo schoon!
  Tof zo'n hulplijn met tips en trucks, ik weet niet of ik nog de moed had gevonden om opnieuw te beginnen!

  Het tricot was jammer genoeg al uitverkocht bij Pauli trouwens. Je kent toevallig de producent niet? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas, op die tricot stond geen naam. Als ik binnenkort nog eens passeer, zal ik eens vragen of hij opnieuw binnenkomt. En als dat niet het geval is, zal ik mijn beste pruillip bovenhalen want stiekem wil ik ook nog een extra voorraad :-) De stof is in het echt nog veel mooier, maar de foto wou het turquoise van de sterren maar niet juist weergeven...

   Verwijderen
  2. Ik ben 'm zonet online tegengekomen, het is blijkbaar 'Bonnie' tricot en hier online verkrijgbaar: http://www.creadroom.be/a-27871765/tricot/bonnie-stars-blue-tricot/ :-)

   Verwijderen
  3. Of hier: http://www.bbms.nl/webwinkel/kinderstoffen-zomer-60/tricot-v042-aqua-star-ster-aqua-licht-5780/products_detail/

   Ben net bij Pauli geweest en hij had het al proberen bij te bestellen, maar wist niet of het nog zou binnenkomen...

   Verwijderen
 6. Bellisimo, Feliz Año Nuevo.

  http://redecoratelg.blogspot.com.es/

  BeantwoordenVerwijderen