www.flickr.com

dinsdag 6 maart 2012

Zo leert u schattenjagen

Of 'geocachen', om het in officiële termen te zeggen.


Het is eens wat anders dan een topic over naaien, knutselen of koken; maar een mens kan toch niet altijd binnen zitten, nietwaar?  Zodra het zonnetje schijnt en de vogeltjes tsjirpen, dan wil ik naar buiten!  Dus daarom ga ik het hier even hebben over schattenjagen en wie weet maak ik ook u warm voor deze outdoor-activiteit.  Sinds er hier en daar een zonnestraaltje komt piepen, is wat mij betreft het schattenjachtseizoen officieel geopend.

Tot een maand geleden had ik er zelf nog nooit van gehoord. Het woord 'geocachen' klonk dan ook een beetje onnozel, zelfs sullig, in de oren.   Ik ontdek echter graag nieuwe dingen en dus besloot ik mee op pad te gaan.  Ik nam veiligheidshalve mijn fototoestel mee, zodat - als het allemaal wat tegen zou vallen - ik tenminste nog mooie kiekjes van de omgeving kon maken.

Maar tegenvallen deed het niet, integendeel.  Ik voelde me plots weer alsof op een verjaardagfeestje van vriendjes waarbij de ouders een schattenjacht doorheen huis, tuin en straat hadden georganiseerd en, aangekomen op het einddoel, een taart ons opwachtte.  Eigenlijk is geocachen een beetje hetzelfde, maar dan voor grote kindjes (en zonder taart).  Het is geschikt voor jong en oud, man en vrouw, beginners én gevorderden.

Op ontelbare plekken in België, Nederland en ver daarbuiten, hebben wandelaars een schat ('cache') verstopt.   Ze zitten in waterdichte containers, op ingenieuze wijze onttrokken van het oog van de onwetende voorbijganger (bv hoog in de bomen met een katrolsysteem, of onder een graszode).   In de schat vind je een logboek waarin je je naam en datum neerpent, en ook wat prullaria.  Als je de schat vindt, mag je er iets uitkiezen, maar leg je ook iets nieuw in de plaats.



De schat vind je aan de hand van gps-coördinaten.  Soms leiden ze je meteen naar de plek waar je kan beginnen zoeken, andere keren moet je eerst een parcours volgen dat je van de ene hint naar de andere brengt.   Je moet dan op zoek naar cijfers of letters die in de omgeving verstopt zitten, soms op gebouwen, soms nieuw aangebracht door andere geocachers.
Met die cijfers of letterwaarden kan je dan de nieuwe coördinaten berekenen.   Om dat te kunnen doen is een speciale gps helaas noodzakelijk, maar voor de fervente wandelaar of fietser zeker en vast een interessante investering.  Daarnaast zijn er natuurlijk ook wel applicaties voor op je smartphone te vinden.

Het leuke aan schattenjagen is dat je er nieuwe én mooie plekjes mee ontdekt, soms erg dichtbij huis.  Mijn eerste schat vond ik in Abdij van't Park in Heverlee, dit weekend zocht ik het avontuur wat verder op, trok ik aan zee de duinen in en vond tussen de bunkers de schat van Crystal Palace!
 

Ik heb alvast de smaak te pakken.  Zodra ik aankom op de eindbestemming en niet weet of ik op de grond of in de lucht, of misschien ergens daartussen, moet zoeken naar de schat, komt telkens opnieuw die kleine avonturier in mij naar boven...  De berekeningen onderweg laat ik lekker aan mijn gezelschap over, zo kan ik tussendoor ook nog wat oefenen met mijn spiegelreflex.


Zelf zin gekregen om de nieuwe Indiana Jones te worden, of lijkt dit het ideale lokmiddel om de man(nen) des huizes mee te krijgen voor een fikse wandeling?  Hieronder alvast wat nuttige links...

Geocache België
Geocache Nederland
Geocache Internationaal 




En wie weet komen we elkaar wel eens ergens tegen!Pin It

3 opmerkingen:

  1. Ha! Wij doen dat ook.. al even :)
    die in de buurt hebben we allemaal al ontdekt! Onze verste cache lag in Hong Kong.. was dat even spannend! En ook diegene midden op het rondpunt en toen kwam net de politie voorbij gereden.. :) leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn collega vertelde daar nog niet zo lang geleden over. Ik heb de applicatie op mijn telefoon, maar daar is het voorlopig bij gebleven en dat terwijl er eentje ligt in het park over mijn deur! Ik ga daar binnenkort toch eens achter zoeken :-). Zij gaat ook altijd op zoek naar zo'n ding als ze in het buitenland is, het is echt wel een plezante manier om buiten te komen hè!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zalig, wij hebben hier zo een wandelgps liggen en zoeken nog zeer toffe alternatieven buiten wandelen en fietsen! We gaan dit zeker eens uitproberen! Lijkt me ook superspannend!

    BeantwoordenVerwijderen