www.flickr.com

donderdag 26 mei 2011

Gestrikt in Gent

Vorig weekend ging ik naar Gent, oorspronkelijk om wat rond te kuieren op het gratis stadsfestival Les gouts de Gand.   Maar ook, en niet in het minste, om het befaamde stoffenwinkeltje in Ledeberg te ontdekken: "De Strik", ook wel "Au pluba".

De vreemde oude man die al op verschillende blogs opdook, was inderdaad aanwezig.  Maar veel last had ik er niet van want hij was druk aan het telefoneren: "Het is niet dat ik ziek ben, maar ik moet verplicht 1 dag in de week sluiten, begrijpt u.  Ik ben echt niet ziek ofzo, maar ik moet sluiten, ik kan er ook niks aan doen..."  En zo bleef hij maar verder ratelen tegen de persoon aan de andere kant van de lijn die vermoedelijk eventjes belde om te vragen of hij op zondag open was en daar ondertussen heel erg veel spijt van had.
Er vertoefde echter nog een ander raar individu in het winkeltje, een iets jongere man.  Beetje timide, mompelend en een schijnbaar frans accent?  Maar hij hielp me wel zonder veel opmerkingen of vragen verder.

Qua aanbod kon ik het wel vergelijken met Moda Stoffen in Heist-op-den-Berg, vooral wat duffe en eenvoudige dingen.  Maar er waren wel rollen met stoffen voor 1 of 2 euro per meter.   De mooiste stofjes lagen vooraan en waren ook de 'duurdere prijsklasse'.   Ik kocht er toile cirrée aan 4 euro/meter en bloemetjeskatoen aan 7 euro/meter.  Ik verschoot wel hoe gigantisch de rollen toile cirree waren, ik had van elk een metertje maar kwam precies de winkel uit met 2 volledige tafellakens...




Omdat mijn vingers die volgende dag begonnen te kriebelen, maakte ik snel een ritstasje met polsbandje en bijhorende bloemenbroche.

Pin It

zondag 22 mei 2011

Test-Aankoop anno 2011: de moderne vrouw en haar stikmachien

Woelige nachten, haarverlies en een trillend ooglid.  Dat zijn slechts enkele symptomen die gepaard gingen met het overwegen van nieuwe investeringen in het land van huishoud-toestellen en hobbygerief.
Na lang wikken en wegen heb ik dan toch besloten om 'de overlock' een plaats te geven in mijn nederige huisje.  De groepsaankoop met het Leuvens Stiksel levert nu eenmaal een prijsvoordeel en laat ons eerlijk zijn, vroeg of (waarschijnlijk eerder) laat zou ik de stap toch gezet hebben.  Een investering voor de toekomst, niet?

Alleen lijkt het een beetje vreemd om straks een fonkelnieuwe overlock naast m'n oude naaimachine te hebben staan.  De Singer Super Samba 6, gekocht in 1986, was ooit nog van m'n wijlen grootmoeder.  Sinds een aantal maanden doet hij mijn huisje daveren zodra ik op het pedaal duw.  Behalve zijn loodzware gewicht, het tractorgeluid en de eerder beperkte functies heb ik er als beginnende naaister eigenlijk niet veel klagen over...  Maar laat ons eerlijk zijn, een moderne opvolger komt er toch!

Dus keek ik stiekem hier en daar al eens rond op het internet, maar de keuze is zo groot en de kenmerken al even variabel.  Een Singer, een Brother, een Pfaff...  Welk zou nu dé naaimachine voor mij zijn?  Vroeger dacht ik dat Singer het enige betrouwbare merk was, maar als ik rond me kijk, lijken die andere merken het ook wel goed te doen.  In een poging om een overzicht te vinden van de kenmerken en prijs/kwaliteits-verhouding, zocht ik bij Test-Aankoop.  Helaas dateert het pdf-bestandje al van 1999!  Sindsdien zijn er vast een pak betere toestellen op de markt gekomen...
Dus...dacht ik zo... waarom doen we hier geen mini-test-aankoop?

Heb jij een naaimachine waar je dolverliefd op bent, waar je niet meer zonder kan en die je iedereen zou aanbevelen?  Of heb je serieuze miskoop gedaan?  Vind je een computer-gestuurde machine handig of net niet?  Welke functies moeten er volgens jou zeker op een goede naaimachine staan? Laat het dan vooral weten onderaan dit bericht!
Vermeld het merk, de goede én slechte eigenschappen en alle andere dingen die je er graag over kwijt wil.  Een link naar een prentje of info met prijs (bv.de website van de winkel waar je hem kocht) mag natuurlijk ook altijd!
En oh ja, men zegge het voort :-)

Ondertussen kan ik beginnen uitkijken naar m'n overlock, en hopelijk kan ik daarna, op het gemak en met een pak minder stress beginnen uitkijken naar een nieuwe naaimachine!




EDITMijn queeste is ondertussen ten einde: ik heb een nieuwe naaimachine, de Pfaff Ambition 1.0! Pin It

woensdag 4 mei 2011

Thesis 'n Tapas

Het is zo ver, de thesis is gereed.  Meer zelfs, hij is afgedrukt, ingebonden en afgeleverd.  De deadline bereikt, en gehaald... oef!  Hoewel de zwaarste taak er dit jaar op zit, staan er nog een mondelinge verdediging en 2 examens in't verschiet.  Maar toch... eindelijk kan ik weer ademen, en stikken!



Deze heugelijke gebeurtenis werd in de eerste plaats gevierd met een bezoekje aan Pauli.  En een dag later met een feestelijk Stiksel!  Weliswaar niet ter ere van mijn thesis, maar omdat we 1 jaar bestaan.  Nuja, feest is feest en genieten deed ik toch :-)

Iedereen bracht tapas of zoete zonden mee.  Ik maakte voor de gelegenheid een dipsaus voor bij de nacho's, want zalmrolletjes gingen er blijkbaar al zijn.  Het is een soort Peppadew-dip, gelijk ook in de Delhaize wordt verkocht maar toch nog een tikkeltje frisser!
Als hij naast de guacemole op tafel staat, is hij gegarandeerd als eerste verdwenen!



Benodigdheden
- 1 groene paprika
- 1 kleine ajuin
- 2 teentjes look, geperst
- 5 peppadew pepertjes (verkrijgbaar bij Delhaize), uitgelekt
- 200g tomatenblokjes uit blik
- 150g roomkaas (type Philadelphia)
- 100g feta
- beetje peper en zout
- olijfolie

Bereiding

Snijd de paprika, de ajuin en de pepertjes heel fijn (d.i. fijner dan op de foto, maar m'n hakmessen hadden zich verstopt onder een grote berg afwas).
Bak nadien in wat olijfolie samen met de look, tot alles zacht gebakken is.
Doe nadien de tomatenblokjes er bij en laat alles nog even sudderen.
Brokkel de feta en roer die er langzaam door tot alles goed gesmolten is.
Nadien mag je de roomkaas toevoegen, goed roeren en nog even laten smelten.
Naar smaak bijkruiden en klaar.

Je kan het warm of koud serveren.  Als hij koud is wordt hij wel wat steviger van structuur, maar daarom niet minder lekker!

En ohja, er is helemáál niks mis met dit op je boterham te smeren... het is tenslotte maar kaas met groentjes, toch?Pin It